לראשונה: כנס שהוקדש למיסוד מקצוע הגרונטולוגיה ביוזמת האגודה הישראלית לגרונטולוגיה. בכנס 'הגרונטולוגיה כמקצוע מתפתח' עסקו בחשיבות הקריטית של מיסוד המקצוע בקידום הזדקנות בריאה ומיטבית, באתגרים להשגתו ובהסרת חסמים רגולטוריים
בכנס 'הגרונטולוגיה כמקצוע מתפתח' של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה ובשיתוף אוניברסיטאות ומכללות שהתקיים ב-10.3 באחוזת פולג, השתתפו אנשי מקצוע רבים מתחום הזקנה מהאקדמיה ומהשטח. בכנס הוצג הקוד האתי של המקצוע על ידי פרופ' ישראל (איסי) דורון, יו"ר ועדת הקוד האתי באגודה הישראלית לגרונטולוגיה ודיקן הפקולטה לרווחה ובריאות אוניברסיטת חיפה, כמו כן הוצגה פעילות הוועדה לקידום מקצוע הגרונטולוגיה על ידי ד"ר דורון שגיא, יו"ר הוועדה לקידום מקצוע הגרונטולוגיה מטעם האגודה הישראלית לגרונטולוגיה.
יריב מן, סמנכ"ל בכיר, ראש מנהל לאזרחים ותיקים, משרד הרווחה והביטחון החברתי, בירך על הכנס וציין את חשיבות שיתוף הפעולה עם האגודה להבנת הצרכים של הזקנים ולקבלת תמונת מצב עדכנית מהשטח כדי לבחון את שילוב הגרונטולוגים במערכות הרווחה.
"הכנס נועד לתת תנופה ולהוסיף נדבך משמעותי בתהליך מיסוד המקצוע", אמר בדברי הפתיחה פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, "כאשר החזון הוא בחקיקת חוק הגרונטולוגים ופתיחה רחבה לגרונטולוגים במגוון רחב ככל האפשר".
הכנס התחלק לשלושה מושבים שהוקדשו לסוגיות מרכזיות הנוגעות לפיתוח מקצוע הגרונטולוגיה. המושב הראשון הוקדש לאקדמיה בהשתתפותם של ראשי חוגים לגרונטולוגיה באוניברסיטאות ובמכללות ודנו בו בסוגיות הקשורות לדרך שבה האקדמיה מכשירה את הסטודנטים להיות גרונטולוגים. "בשנים האחרונות האקדמיה רואה את הגרונטולוגיה לא רק כתחום ידע אלא גם כמקצוע ומכשירה את הסטודנטים גם בפרקטיקה בשטח, מה שמעיד על התקדמות חיובית והכרחית בדרך למיסודו" סיכמה צלילה רצין נוריאל, גרונטולוגית, חברת הוועדה לקידום המקצוע מטעם האגודה, שהנחתה את המושב.
במושב השני, בהשתתפות מעסיקים, שהצביעו על ניסיונם בהעסקת גרונטולוגים ועל התועלת המיוחדת שהם מביאים לתחום הסיוע לזקנים, דנו בסוגיות הנוגעות לפער בין הרגולציה לבין הצרכים בשטח בהקשר של העסקת הגרונטולוגים. המושב השלישי עסק ברגולטורים ובדרך בה ניתן לשלב את הגרונטולוגיה כמקצוע בשירותים לזקנים המפוקחים ע"י משרדי הממשלה השונים. המשתתפים הצביעו על הצורך בחידוד הגדרת התפקיד של הגרונטולוג על מנת שניתן יהיה לבחון אפשרויות העסקתו בתפקידים שונים במערכת. בשני המושבים הדגישו המשתתפים את חשיבות הגדרת המקצוע ונחיצות שילוב הגרונטולוגים בצמתים מרכזיים בטיפול בזקן.
"למקצוע הגרונטולוגיה יש חשיבות קריטית בקידום הזדקנות בריאה ומיטבית", אמר ד"ר דורון שגיא, יו"ר הוועדה לקידום מקצוע הגרונטולוגיה מטעם האגודה הישראלית לגרונטולוגיה, חבר סגל בחוג לגרונטולוגיה באונ' בן גוריון, והמרכז האקדמי למשפט ועסקים בר"ג, "בישראל קיימות רשויות רבות לטיפול בזקנים, אבל אין גורם מתכלל. היתרון של הגרונטולוג, שניחן בראייה של מבט על, ובעזרתה הוא יכול לנהל את הטיפול בהיבט הביו-פסיכו-סוציאלי ולהעניק טיפול הוליסטי לזקן ולבני משפחתו".
פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה: "התפתחותה של הגרונטולוגיה כמשלח יד שנועד לקדם את רווחתם הפיזית, הנפשית, התפקודית, הכלכלית והחברתית של הזקנים, נמצאת עדיין בתהליך של התפתחות והתמסדות. בחברה בכלל ואף במסגרות מקצועיות – עדיין ישנם רבים שלא מכירים כלל את קיומו של המקצוע ומהותו. במערך השירותים עדיין אין הבנה מלאה ליכולות ולתועלת שבמקצוע הגרונטולוג וגם המערכת הרגולטורית, בצד אהדתה ותמיכתה במקצוע, עדיין מתלבטת בעמדתה לגבי התפקידים שגרונטולוג יכול לבצע. בכנס קיבצנו את קובעי המדיניות, נציגי האקדמיה וארגוני מעסיקים, כדי להרחיב ולהעמיק את ההכרה והמודעות ליכולות הטמונות במקצוע ולבחון במשותף את הדרכים לקידומו ופיתוחו. בהזדמנות זאת אני מבקש להודות למשתתפים, לוועדה המארגנת בראשותה של צלילה רצין נוריאל – ועדת קידום המקצוע, לחברת ההפקה דורות בראשותו של גדי פורת, לאחוזת פולג על אירוח הכנס ולכל מי שהיה שותף להצלחתו".
בתמונה: פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה
קרדיט: טיבי שוורץ