יום המודעות הבין-לאומי למניעת התעללות בזקנים שיחול ב-15.6, הוא יום שבו החברה הישראלית צריכה לעשות חשבון נפש ולעשות כל שביכולתה כדי להוקיע את התופעה של התעללות כלפי הזקנים. לצערנו, גם בתקופה האחרונה אנחנו מדווחים על מקרי התעללות בזקנים על ידי מטפליהם, על ידי בני משפחה וגם על ידי גופים ש"עוקצים" את הזקנים ומנצלים את תמימותם והיותם חסרי ישע.
למרות שחלק ממקרי ההתעללות מדווחים בתקשורת, מקרים רבים אינם מגיעים לידיעת הציבור, כי רובם קורים מאחורי דלתיים סגורות ואין מי שידווח על הבעיה. כך, על פי נתוני הסקר שנעשה על ידי אוניברסיטת חיפה, אשל והמוסד לביטוח לאומי, בשנת 2005, עולה כי 18.4% מכלל הזקנים דיווח כי נחשפו לסוג אחד או יותר של התעללות בשנה שקדמה לביצוע הסקר. מדובר בתופעה רחבה ומדאיגה שיש לטפל בה ברמה הלאומית.
חשוב לציין שחלק ממקרי ההתעללות קורים בבתי הזקנים, המקום הכי בטוח עבורם, וחלק במוסדות. לעיני המצלמות ובחדרי חדרים. הזקנים נפגעים על ידי אנשים הקרובים להם ועל ידי אנשים זרים והאלימות כלפיהם באה לידי ביטוי בפגיעה פיזית, מינית, נפשית וכלכלית. התוצאות של הפגיעה בזקנים חמורות, גורמות להם סבל בל יתואר, מסכנות את בריאותם וביטחונם ויכולות אף לגרום למותם.
בנוסף למציאות העגומה, מגפת הקורונה עלולה להחריף את הבעיה. המגפה תפסה את החברה בישראל כשהיא לא מוכנה, כפי שקרה במדינות נוספות בעולם ומצב החירום והדרכים להתמודדות עם המגפה הובילו להחלטה על סגר וריחוק חברתי. אך השפעת הסגר והריחוק החברתי על כלל הציבור אינה דומה להשפעה על אוכלוסיית הזקנים, שהייתה מוחלשת מלכתחילה. הסגר והריחוק החברתי הארוך שנכפו על הזקנים הובילו להידרדרות במצבם הבריאותי והנפשי. הזקנים פגיעים עתה יותר מתמיד. כבר הוכח במחקרים כי בידוד חברתי הופך את הזקן לפגיע יותר מכיוון שהוא אינו נמצא תחת עיניהם של המערכות החברתיות הפורמליות והבלתי פורמליות. מצב זה עלול לחשוף את הזקנים למקרי אלימות ולהיות טרף קל לפגיעה מבלי שאף אחד יבחין בכך.
מדינת ישראל צריכה להיערך להתמודדות עם התופעה ולמגר אותה על ידי תוכנית מעשית. תחילה עליה להעלות את המודעות הציבורית לבעיה ולהסביר על תמרורי ההזהרה שדרכם ניתן לזהות את התופעה ולמי ניתן לפנות כאשר מזהים פגיעה כלשהי בזקן. כמו כן, עליה להטיל חובת דיווח על כלל הציבור ולא רק על אנשי המקצוע. בנוסף לכך, עליה לאמוד את התופעה על ידי ביצוע סקרים בתכיפות גבוהה ולהקצות משאבים לחיזוק המעטפת התומכת בקהילה.
לכל זקן וזקנה מגיעה הזכות לחיות בכבוד ולהזדקן בכבוד. החברה בישראל והממשלה מחויבות להגן על הזקנים מפני אלימות ולמגר את התופעה. ויפה שעה אחת קודם.
*הכותב הוא פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה