פרויקט הנוער היהודי ערבי YUAR נלחם בגזענות ברשתות וברחוב דרך מפגשים, לימודי קולנוע, יצירה חווייתית וכוח הנעורים

צילום: אילוסטרציה

פרויקט (Youth United Against Racism) YUAR הוא שמה של תכנית הפועלת במסגרת מוזיאון קיבוץ עין- דור, ומפגישה בני נוער יהודים וערבים למאבק בגזענות דרך עשייה קולנועית משותפת.

במהלך התוכנית נפגשים באופן קבוע נערים ונערות יהודים וערבים, ומחפשים יחד דרכים שונות להילחם בגזענות הקיימת באינטרנט, ברחוב ובמסכים, דרך המבע הקולנועי, תוך יצירת קטעי וידיאו קליפים וסרטים שיעלו בין השאר גם ברשתות החברתיות.

תוכניות ההפגשה הן חלק חשוב במערך הפעילות של המוזיאון, בניהולה של כרמלה ארנון. אף כי בהגדרתו הוא מוזיאון לארכיאולוגיה, מוזיאון עין דור הוא גם מרכז חינוכי, תרבותי וחברתי.  תוכניות ההפגשה ממומנות  על ידי ארגון USAID, ארגון השייך לקונגרס האמריקאי.

YUAR היא תוכנית חדשה שנפתחה לאחר סיומה המוצלח של תוכנית חלא"ס (חיים ללא אלימות וסכסוכים) שהפעיל המוזיאון במשך שנתיים. בבסיס התוכנית עמד הרעיון של הפגשה והכשרת מנהיגות דרך כלים תרבותיים ואמנותיים של תיאטרון, היפ הופ, רשתות חברתיות וקולנוע.  בתוכנית הנוכחית מתמקדים בקולנוע, ועובדים עם מנטורים מקצועיים מהתחום, יהודים וערבים, שמלמדים צילום, משחק מול מצלמה וארט.

בתוכנית השנה, שנפתחה בנובמבר, משתתפים כמאה בני נוער יהודים וערבים מבתי ספר בצפון, ביניהם גאון הירדן, העמק המערבי, עמקים תבור, כדורי, נהלל, אלון נצרת, בוסתן אל מארג', אכסאל, טורען, שיבלי ועין מאהל.

הנערים והנערות נפגשים פעמיים בחודש בימי שישי בארבעה צוותים, אותם מדריכות צמד מנחות- יהודייה וערביה. לצד המנחות והמנטורים המקצועיים משתתפים בתוכנית גם בוגרי התוכנית הקודמת השבים אליה כעוזרי מדריכים. התוכנית מספקת לילדים "שירות עד הבית"- הסעות הלוך וחזור, ארוחות ותוכן עיוני, מעשי וחוויתי ללא עלות. מעבר לאידיאלים ולתקוות הגדולות, פרויקט YUAR הוא פשוט פרויקט כיפי, מושקע, ששם דגש עצום על פעילות חווייתית ואטרקטיבית, כזו שמפתה את הילדים להגיע ביום חופשי מלימודים (אצל היהודים) או לחילופין להפסיד יום לימודים ולהשלים חומר אחר כך (אצל הערבים).

בבסיס החזון של הפרויקט עומד הרעיון של יצירת דיאלוג דרך היכרות פשוטה, חווייתית, בלתי אמצעית, שמתאימה לעולמם של נערים צעירים, ודרכה התפשטות של מעגלי דיאלוג אל המשפחות והקהילה.

מנהלת התכנית, עדי ניסנבאום נוי: "במהלך הפרויקט יפגשו הנערים והנערות למפגשי למידה ויצירה במוזיאון עין דור, יעברו סמינרים מרוכזים וסדנאות מעשיות, ובעיקר ילמדו להכיר- לגשש, ללמוד, לנסות, להעז, ליצור, ולגלות שהשוני הוא מסקרן, שהדמיון מרגש, ושאין תחליף לקסם של פשוט… להיפגש".

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp