אזרח ותיק ואזרח צעיר

Young,Asian,Caretaker,With,60s,Asia,Elderly,Woman,Consulting,And

לרגל התגברות המגפה בגל השני, מתכננת ממשלת ישראל צעדים שונים שעלולים לפגוע באזרחים הוותיקים. לאחרונה פורסם ב-Ynet (19.7) מאמר של פרופסור נכבד הקורא לסגר של בני 60 ומעלה. כל זאת בכדי לעצור את המגפה. המסר המחריד העולה מתוך הדברים הוא שאין ברירה ויש להקריב את הזקנים למען החברה כולה. זו חשיבה בלתי מוסרית, בלתי דמוקרטית, אנטי שוויונית ויש בה גילוי מובהק של גילנות.

יתרה מזו, גישה זו גם מבוססת על אי הבנת המציאות ואי התמצאות בעובדות. אוכלוסיית האזרחים הוותיקים היא האוכלוסייה הפחות מדביקה והפחות נדבקת מאוכלוסיית הצעירים. רק 9% מבין הנדבקים הם בגיל 60 ומעלה, שזה פחות מחלקם באוכלוסייה שהוא 12%. כל זאת למה? משום שהאזרחים הוותיקים הם אחראים יותר, זהירים יותר ומקפידים יותר על כל הכללים וההוראות של משרד הבריאות. גם אלו שנדבקו ברובם הגדול הגיעו מהמחלקות הסיעודיות  ולרובם היו מחלות רקע. שיעור הנדבקים המבוגרים בקהילה הוא נמוך בהשוואה לצעירים.

עולה הטענה ששיעור המאושפזים במצב קשה הוא בעיקר מבין האזרחים הוותיקים ולכן הם אלו שגורמים לעומס על המערכת הרפואית. אכן, נכון הדבר, על פי נתוני קופת חולים כללית, 59% מהמאושפזים הקשים החדשים הם בני 65 ומעלה, אולם שיעור זה הולך ויורד. בעוד שבחודשי מרץ-אפריל (הגל הראשון) השיעור היה 69% הוא ירד ביולי (הגל השני) ל- 59%. לעומת זאת בני 65-18 היוו 30% מהמאושפזים הקשים במרץ ו-31% באפריל, וכיום הם עלו ל-41%. חשוב לחזור ולהדגיש גם כאן שרוב הזקנים המאושפזים הקשים הגיעו ממוסדות סיעודיים ולא מהבית.

אנו מתנגדים בכל תוקף לקביעת מדיניות ותוכניות פעולה המתבססות על קריטריון הגיל הכרונולוגי. כאן המקום לציין גם את השונות הגדולה הקיימת בתוך האוכלוסייה המבוגרת, יש בני 80 ו-90 במצב פיזי ומנטלי מצוין ויש בני 50 ו-60 במצב בריאותי ותפקודי ירוד. ההתייחסות אל בני גיל כרונולוגי מסוים כאילו כולם תאומים היא שגויה מעיקרה וגורמת לאפליה ולפגיעה קשה בקבוצת אוכלוסייה זו.

אנו בעיצומה של תקופה קשה בתולדות המדינה ובימים אלו אנו זקוקים לסולידריות, לשוויוניות ולאחווה בכל חלקי העם, יהודים, דרוזים וערבים, דתיים, חרדים וחילוניים, גברים ונשים, צעירים וזקנים.

 

הכותב הוא: פרופ' יצחק בריק, יו"ר האגודה הישראלית לגרונטולוגיה

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp