לקראת כיתה א': סימנים ראשונים ודרכי התמודדות עם לקויות למידה אצל ילדים

Student,Arriving,In,Class,In,The,First,Day,Of,School.

המעבר מגן חובה לכיתה א' הוא צעד מרגש ומאתגר עבור הורים וילדיהם. חלק מהילדים עלולים להתמודד עם קשיים יותר מאחרים הנובעים מלקויות למידה שונות. זיהוי מוקדם וטיפול מותאם, עשויים לסייע בחיזוק מיומנויות הלמידה של הילדים, ואף לעזור להם ברכישת כלים שיגרמו להם לצמצום הפערים והצלחה בלימודים

המעבר לכיתה א' הוא אבן דרך משמעותית. אך לצד ההתרגשות הגדולה ישנן גם חששות המלוות בחוסר ודאות. בנוסף לכל אלה הילדים צפויים להתמודד עם מטלות ומשימות שלא הכירו עד היום, כאשר חלקם יעשו זאת ללא קושי מיוחד, אך עבור אחרים הקושי, שנובע מלקויות למידה, יהיה מורכב יותר.

לקות למידה הינה הפרעה נוירו התפתחותית הגורמת להישגים אקדמיים נמוכים שיכולה להתבטא בקשיים בקריאה, הבנת הנקרא, כתיב, הבעה בכתב וחשבון. אותם ילדים יצטרכו סיוע וכלים כדי לפתח את מיומנויות הלמידה הנדרשות.

לזיהוי המוקדם של קשיים פוטנציאליים ועבודה על חיזוק המיומנויות הנדרשות יש חשיבות קריטית. ערנות של ההורים, בסיוע קלינאי תקשורת ומרפאים בעיסוק, יאפשרו לילדים להתחיל את שנת הלימודים ברגל ימין עם הכלים הנדרשים להצלחה ולחוויה חיובית בבית הספר.

לקות למידה – איך נזהה?

כבר עם עלייתם לכיתה א', ילדים עם קשיים מוקדמים בשפה, עשויים לפתח קשיי למידה במיומנויות שונות, בהן נדרשת הבנה או שימוש של שפה מדוברת או כתובה. בין המאפיינים של לקויות למידה נזהה אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • קשיים בידע אותיות – זיהוי ושיום של אותיות, דיוק בקשר של אות והצליל שלה.
  • קשיים בלמידה והפנמה של סימני הניקוד כחלק מרכישת מיומנות הקריאה.
  • קריאת מילים לא מדויקת או איטית ומאומצת.
  • קושי בהבנת הנקרא, בהבנת השאלות והפקת המשמעות מהטקסט.
  • קשיים בהבעה בכתב, הבעה רעיונית לא בהירה המשליכה על ארגון דל של קטע כתוב.
  • קשיים בהבנת משמעות המספר, בעובדות מספריות או בחישוב ובהסקה מתמטית.

למעשה, קשיי שפה מוקדמים מהווים גורם מרכזי לקשיים אקדמיים מגוונים, כגון קשיים בקריאה, ובהמשך גם לקשיים בכתיבה והבנת הנקרא.

כיצד נזהה סימנים המעידים על חשש ללקויות למידה בגיל הגן?

סימנים המעידים על אפשרות של לקות למידה בגיל הגן יכולים להתבטא באוצר מילים דל, שיבושי מילים, קושי בהבעת רעיונות מורכבים, קושי לספר סיפור או חוויה וקושי בניהול שיחה.

מהי החשיבות של התערבות מוקדמת?

להורים יש תפקיד חשוב בזיהוי. אם נראה כי קיים קושי מאלו שהוזכרו קודם, כדאי לפנות לאבחון ובהמשך לטיפול קלינאי תקשורת ומרפאים בעיסוק דרך המכון להתפתחות הילד. זיהוי של הקשיים וטיפול מוקדם, מאפשרים שיפור וחיזוק יכולות אלו והגעה במצב אופטימלי לתחילת רכישת מיומנויות הקריאה והכתיבה עם העלייה לכיתה א'.

כיצד קלינאי התקשורת יכולים לסייע?

במהלך הטיפול, קלינאי התקשורת יחזקו את מיומנויות השפה של הילד, את ההבנה של הוראות כתובות והוראות בעל פה, את ההבעה כמו העשרת אוצר המילים, שיפור התחביר והמורפולוגיה (ידע חוקי השפה) וחיזוק היכולת של הילד לתאר כדי לספר ולארגן ידע שפתי מורכב. כמו כן, יחזקו את הזיכרון לטווח הארוך והקצר.

האם מומלץ טיפול פרטני או קבוצתי?

כדי להגיע לתוצאות מרביות, אנחנו בוחרים את הטיפול המתאים ביותר לילד, בין אם מדובר בטיפולים פרטניים או קבוצתיים, עם איש מקצוע יחיד או טיפולים משולבים עם קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק. כמו כן, קיימות קבוצות ייעודיות לקראת כיתה א', ואף קבוצות בהרכב קטן של מטופלים עם קשיים התפתחותיים. עימם, נעשית התערבות ממוקדת יותר בחיזוק תחומי הקושי לקראת עלייתם לכיתה א'.

יש לזכור כי האיתור המוקדם חיוני ואף קריטי. מומלץ כי הצוות החינוכי בגן ובפרט ההורים המודאגים יפנו להתפתחות הילד בכל שאלה או ספק לקושי בהתפתחות השפתית או המוטורית של ילדיהם.

הכותבת: קלר לביא, קלינאית תקשורת התפתחותית ומומחית באבחון וטיפול בלקויות למידה A.M, התפתחות הילד במאוחדת חיפה.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on email
Share on whatsapp